Dla kogo: Intendenci lub osoby starające się o to stanowisko, kierownicy stołówki, osoby zajmujące się zamówieniami żywnościowymi
Opis szkolenia:
Celem szkolenia jest praktyczne przygotowanie do pracy na stanowisku Intendenta w zgodzie z obowiązującymi przepisami.
Przedstawione zostaną zagadnienia dotyczące podstaw żywienia, komponowania jadłospisów, czy też obowiązków i wymagań wobec intendenta.
Zdobędą Państwo również podstawową wiedzę na temat zasad GHP i GMP oraz elementów HACCP.
Program szkolenia:
1. Najważniejsze zasady żywienia dzieci i młodzieży
2. Najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ich skutki.
3. Jak skomponować prawidłowy jadłospis – podstawowe zasady
4. Alergie i nietolerancje pokarmowe u dzieci
5. Dobre praktyki żywieniowe w placówce oświatowej
6. Normy żywienia IŻiŻ.
7. Zestawianie posiłków. Dobór surowców i technik kulinarnych z uwzględnieniem wymogów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w tygodniowym jadłospisie.
8. Obliczanie średniej normy ważonej na energię
9. Szacowanie zawartości soli, cukru, tłuszczu w produktach i potrawach.